Poezie si jazz la Valenii de Munte: „Trialog” Harry Tavitian, Mircea Dinescu si Adam Puslojić

Foto Radu Sigheti – Casa de Cultura Valenii de Munte, pe 9 mai 2009 cand am primit titlul de cetatean de onoare al orasului

Trialog – seară de poezie şi jazz

Harry Tavitian (pian)

Invitaţi speciali: poeţii Mircea Dinescu & Adam Puslojić (Serbia)

Cu prezentarea volumului de poezie „Femeile din secolul trecut” si a „Vinului lui Dinescu”…

Miercuri 18 august 2010 ora 19 Casa de Cultură Vălenii de Munte

Concertul este inclus in programul Universitatii Populare de Vară „Nicolae Iorga”. Intrarea este libera.

Spectacolul de miercuri continua seria prezentelor mele din ultimii ani pe scena Casei de Cultura de la Valenii de Munte. Ma leaga de Mircea si de Adam o veche prietenie. Cum afinitatile intre persoane nu sunt niciodata intamplatoare iar jazzul si poezia sunt arte surori, ne-am intalnit de mai multe ori si pe scena, in concerte memorabile, ultimul fiind acum 15 ani, la Constanta.

Oda Bucuriei Inutile

La 21 decembrie 1995 Atelierul de improvizaţie cu nr. 30 de la Constanţa, intitulat Oda bucuriei inutile a avut ca invitaţi pe poeţii Mircea Dinescu şi Adam Puslojic. Poetul Adam Puslojic din Belgrad este român din Valea Timocului („vlah”, cum îi place să-şi spună), membru al Academiei Române. Ideea acestui concert este o continuare a colaborărilor mai vechi – Mircea Dinescu a fost invitat al Atelierelor în mai 1988 iar Adam Puslojic a participat la un concert al lui Tavitian la Belgrad în august 1995. Calitatea comunicării artistice dintre jazz şi poezie a făcut ca spectacolul de la Belgrad să fie cotat de criticii muzicali sârbi ca evenimentul nr.1 al anului muzical 1995. Acest succes a fost reeditat la Constanţa unde un public deschis şi cald, pentru care sala Muzeului de Artă s-a dovedit neîncăpătoare, a aplaudat combinaţiile pline de spontaneitate dintre poezie şi muzică. (Artemie Căluş – Revista Ararat, ianuarie 1996)

Fragment dintr-un interviu la TV Neptun

Harry Tavitian: Au fost Ateliere memorabile când i-am avut invitaţi pe Mircea Dinescu…

Sorin Lucian Ionescu: Care spunea nişte versuri de îngheţa lumea.

HT: Da. Se uitau toţi unii la alţii, de frică, şi nu le venea să creadă că se întâmplă aşa ceva. Ani de zile după aceea mă întreba lumea pe stradă cum am reuşit să ţinem acel concert, care a fost numai cu câteva luni înainte ca Mircea să intre în disidenţă. Încă nu era pe lista neagră, dar era deja pe lista gri. El nu mai era invitat pe nicăieri şi noi făceam concerte cu el la Constanţa.

Revoluţie română cu sarmale armeneşti

În magazia cu efecte a Comisiei ce studiază evenimentele din decembrie ’89, la loc de cinste, printre caietele de însemnări ale Dictatorului fără însemnări, fluiere de miliţian fără miliţieni şi cheile de la seiful fără de seif, ar trebui să troneze oala cu sarmale ce i s-a confiscat în ajun de Crăciun lui Harry Tavitian pe străzile Constanţei. Genialul sfărîmător de piane a fost unicul terorist anihilat de gărzile patriotice la Pontul Euxin. Pensionarilor adunaţi pe baricada unei lăptării, doctori docenţi în vigilenţă, nu le putea scăpa gestul ciudat al domnişoarei ce înmîna la colţul străzii individului pitulat în spatele unei bărbi monumentale, o plasă în care se bălăngănea o oală cît un obuz. Suspect la prima vedere prin însăşi meseria sa de artist, cu ochii de profet asiat fumegînd în barba-i, Harry mai provenea şi dintr-o rasă ce se bănuieşte a fi chiar mai veche decît maimuţa din care am fost îmbrînciţi cu toţii nu de mult, adică armean pur-sînge. Şi cum teroriştii nu puteau fi nici daci şi nici romani, armeanu’ cădea perfect pe schemă. Asmuţind gărzile cu tricolor asupra bărbosului destabilizator, bătrînii retrăiau momentele de extaz revoluţionar ale anilor ’70 cînd se sfîşiau minijupele fetelor în plină stradă, iar pletoşii erau purtaţi cu alai pe la frizerii. Somat să scoată grenadele şi kalaşnikoavele din sarsana, jazzman-ul, cu pistolul la tîmplă, a dezamorsat cu mîini tremurînde capacul oalei infernale pînă ce nările nevricoşilor patrioţi s-au dilatat de mireasma enibaharului, a verzei acre şi-a ciolanului afumat pitulat printre sărmăluţe. Prudenţi şi cam jigniţi, bătrînii au hămăit în cor: „să guste! să guste! să guste!”, convinşi că teroristul armean s-a deghizat în traficant de sarmale cu efect întîrziat. Harry n-a apucat să îngurgiteze decît vreo trei, restul fiind rechiziţionat degrabă întru victoria revoluţiei române. (Mircea Dinescu – Academia Caţavencu, august 1995)

Etichete: , , , , , , ,

2 răspunsuri to “Poezie si jazz la Valenii de Munte: „Trialog” Harry Tavitian, Mircea Dinescu si Adam Puslojić”

  1. Byte. CONCERT JAZZ CU RECITAL POEZII LA VĂLENII DE MUNTE. 2010. AUGUST 18. Harry Tavitian & Mircea Dinescu + Adam Puslojić (Serbia) « ClickZoomBytes. Art&Politics of Romanian Music Says:

    […] Alte amanunte pe blog: https://harrytavitian.wordpress.com/2010/08/12/poezie-si-jazz-la-valenii-de-munte-trialog-harry-tavit… […]

  2. A trecut si vara (4)… « Harry Tavitian’s Blog Says:

    […] a fost o adevarata sarbatoare a prieteniei intru jazz. Asa cum povesteam in anuntul pentru concert https://harrytavitian.wordpress.com/2010/08/12/poezie-si-jazz-la-valenii-de-munte-trialog-harry-tavit… de Mircea ma leaga o veche prietenie. Atmosfera de la concert a fost extraordinara. M-a impresionat […]

Lasă un comentariu