Orient Express-ul opreste sambata la Praga

Foto Ziga Koritnik

Harry Tavitian & Orient Express la „9 Gates Festival” Praga. Wallenstein Garden, sambata 26 iunie 2010 ora 19. 30

Alaturi de mine vor fi saxofonistii Edi Neumann si Zsolt Meier, chitaristul Hanno Hoefer, violonistul Jimi El Lako, basistul Octavian Barila Andreescu si percutionistul Mario Florescu.

Festivalul international de cultura ceha, germana si evreiasca « 9 Gates » de la Praga se afla la a 11-a editie. In acest an tara invitata este Romania. http://www.9bran.cz/HTML1_ENG/index_program.html

Am mai cantat la Praga in 2001, la Festivalul Internaţional al Pianiştilor de Jazz,  in celebra Dvořák Hall din complexul cultural Rudolfinum. In aceasta sala a dirijat Antonín Dvořák primul concert al Filarmonicii Cehe, in 1896. Tot in 2001 am fost invitat de Ambasadorul Republicii Cehe in Romania, domnul Jaromír Plíšek – un om deosebit, pe care il stimez foarte mult – sa fac un jam-session cu formatia Hradistan din Cehia. 

„Orient Express-ul e unic in peisajul jazzistic romanesc. In muzica grupului gasim atat improvizatii in limbajul jazzului liber care pornesc de la teme cu caracter folcloric si poarta amprenta puternica a personalitatii fiecaruia dintre muzicieni, dar si dialoguri sau pasaje de tutti. Fiecare concert este un spectacol complex si coerent, cu elemente de teatru instrumental, miscare si costum” (Artemie Calus).

Mugur Grosu despre muzica Orient – Express-ului: „Clar de delir”
Despre ce-am auzit aseara, mi-e, ca de obicei, greu sa vorbesc. Asa cum am spus si cu alte ocazii, e ca si cum as incerca sa descriu trecerea unei turme de bizoni prin palnia unui crin. Parca mai salbatici ca niciodata, muzicienii de la Orient Express, stransi in jurul lui Tavitian, au reusit sa stoarca inima Balcanilor de tot rasu’ plansu’, de tot absurdul, toate spaimele, tresaririle, bucuriile stranse-n 1000 de ani. Dar desfraul sonor a fost atat de curat incat cea mai potrivita sentinta pentru ce-am auzit ar fi « clar de delir »  (Ziarul  Ziua, 2002)

Muzica Orient Express-ului a fost imortalizata si pe CD-ul „Axis Mundi”, compact discul s-a bucurat de mult succes in tara si strainatate. Muzica de pe „Axis Mundi”, aici: http://www.trilulilu.ro/chakaal/4a2c06b850825e

Video: http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=harry+tavitian+Orient+Express&aq=f

2 răspunsuri to “Orient Express-ul opreste sambata la Praga”

  1. harrytavitian Says:

    http://www.europalibera.org/soundslide/765.html

  2. harrytavitian Says:

    http://www.europalibera.org/content/article/2084434.html

Lasă un comentariu