Creațiunea

Creațiunea, primul meu LP apărut în România, după două LP-uri apărute clandestin înainte de ’89 în Anglia

Harry Tavitian/Corneliu Stroe – Creaţiunea (Electrecord/1991; ST-EDE 03896)
Harry Tavitian-pian; Corneliu Stroe-baterie.
Înregistrare din concert – Bucureşti, 22 februarie 1988.

Grafica: Klara Tamaș

img_1310img_1308

https://www.youtube.com/watch?v=yxszbTbbQjc (Căutând în întuneric – compoziție Harry Tavitian)

În 1978, la Constanţa, se înfiinţa grupul de jazz Creativ. Liderul acestuia, Harry Tavitian. De-a lungul anilor grupul şi-a schimbat de mai multe ori alcătuirea. Discul de faţă surprinde Creativ-ul la maturitate, aflat în componenţa (începînd din 1985) Harry Tavitian/pian, Corneliu Stroe/baterie.
Tavitian şi-a găsit drumul către sine, însuşindu-şi neîncetat experienţe artistice din cele mai diverse. Cu fiecare apariţie pe scenă aduce ceva nou. Această muzică de valoare este deschisă către numeroase sensuri, lucru simţit de public. Cît despre părerea specialiştilor, i s-ar potrivi cuvintele pictorului James Ensor: „Am văzut născîndu-se şi apunînd multe şcoli şi creatori de epitete… şi am putut zice: prieteni, doar operele cu o viziune personală vor rămîne”. Muzica lui Tavitian şi Stroe e catalogată cu superficialitate ca fiind free-jazz. Alături de arta abstractă sau muzica atonală, free-jazzul a făcut parte şi el din acea distrugere totală a limbajelor artistice, fenomen complex, legat şi de criza existenţei umane. Pentru a recupera acest sens, mulţi artişti s-au întors către începuturi, la lucrurile atît de importante pe care civilizaţiile arhaice le cunoşteau şi pe care noi le-am uitat. Tavitian face parte şi el din aceşti artişti. Avem de-a face în spectacolele Creativ-ului cu o încercare de „redescoperire a sacrului”. Muzica naşte lumi imaginare, sunetele se înlănţuie magic, într-un amestec de primitiv şi rafinat. Ele sunt într-o relaţie aparte cu timpul şi cu spaţiul. Miturile l-au ajutat pe om să-şi organizeze universul. Să dea trecerii lui pe pămînt, un sens. Iar printre mituri, cosmogoniile ne învaţă cum s-a întîmplat de omul a început să existe.
Pe Harry Tavitian l-a obsedat Creaţia. Grupului său i-a dat numele de Creativ; această suită a numit-o Creaţiunea. Ea se termină cu o Cosmogonie. Simbol fundamental pentru om, „a crea”, cu infinitatea sensurilor sale, se deschide către eternitate. Părintele Constantin Galeriu spunea că diferenţa dintre bine şi rău este că binele zideşte. Muzica lui Harry Tavitian şi Corneliu Stroe este zidire, creaţie spontană, pe scenă. Comunică între ei, comunică cu publicul, pentru că există trăire profundă, autentică. Amîndoi sunt născuţi pentru ritm: ritmul, element primordial al muzicii, acea muzică sacră a ritualurilor; ritmurile profunde ale muzicii în acord cu cele cosmice.
Jazzul, posibilitate de întoarcere la natural, ne îndeamnă să nu încetăm a ne întreba despre misterul lumii, precum imnurile vedice, acum mai mult de trei mii de ani. „Cine ştie cu adevărat, cine ar putea să vestească aici, de unde se trage, de unde vine această creaţie” (Rig Veda, X-129).
Artemie Căluş – Constanţa, septembrie 1990

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: