De Sfantul Andrei m-am intors la Constanta

Dar de la graficianul si prietenul vechi si drag, Tudor Jebeleanu

Dupa 40 de ani de cantat pe scena am inca emotii la fiecare concert. Dar de putine ori am fost aproape coplesit, asa cum s-a intamplat la Constanta miercuri, in seara de Sfantul Andrei.  Cu toate ca ultimul concert pe care l-am organizat la Teatru a fost in 1990, cand am intrat in scena si am simtit caldura salii mi s-a parut ca ma intorc in timp. Am tinut ca acest concert sa fie un dar pentru publicul constantean. Pentru publicul Atelierelor de Improvizatie de la Teatru, de acum 25 de ani, pentru publicul Atelierelor de Improvizatie de la Muzeul de Arta de acum 10 – 15 ani. Pentru cei deschisi la suflet si minte de acum, care se simt liberi si pot sa primeasca jazzul. Ma intrebam insa daca toate acestea nu sunt doar o iluzie si daca mai exista un viitor pentru jazz intr-o Constanta in care in ultimii 10 ani am aparut din ce in ce mai rar. Dumnezeu a lucrat insa in chip minunat. Cu noi, cei de pe scena si cu cei din sala. Totul a fost de o asa intensitate, profunzime si  firesc incat de miercuri traiesc parca intr-o poveste. In care mi-au fost alaturi, pe scena, Delia Pavlovici, Anatoly Vapirov, Corneliu Stroe, fiica mea Aida, Doina Pauleanu, Ion Titoiu si Sorin Antohi. Aproape mi-au fost si Mugur Grosu – care a facut grafica afisului si a programului de sala, Tudor Titoiu, Mona Antohi, Tudor Jebeleanu. S-a lasat corupt de jazz si de dragostea pentru Constanta, Decebal Fagadau, care mult a ostenit pentru acest concert. Cu totii am fost miercuri, „Fiii Dobrogei”

Telefonul continua sa sune, emailurile continua sa vina. O poveste al carui talc e intregit cu fiecare asemenea gest de prietenie si tandrete. Iata si cativa din povestitori:

Un eveniment exceptional! O dovada clara ca noi constantenii avem valori. Mari valori! Mi-am amintit de evenimentele artistice din vremea comunismului. Aceleasi sentimente regasite la cei din jur. O insula de lumina in bezna prin care trecem, asta a fost aseara teatrul. Felicitari organizatorilor. (comentariu al lui Constantin la articolul din Replica) http://www.replicaonline.ro/tavitian-cetatean-de-onoare-al-constantei-42882/

Email de la Claudia:  Multumesc (cu intarziere) pentru invitatia la concert. Am ajuns acolo cam tarziu, pe la 18.40 si sala era deja plina. Am ocupat scarile de la balcon si, mare noroc, s-a milostivit de noi electricianul care ne-a primit in cabina lui.  Concertul a fost „exceptional”. L-am citat pe Sorin, sotul meu, care nu mai fusese la niciun concert cu Harry si venise acolo mai mult ca sa-mi faca mie hatarul. Asa cum banuiam, a plecat de acolo foarte impresionat.
In gasca noastra mai era o pustoaica (20-25 de ani) venita la concert impreuna cu mama ei. Vroia sa-l asculte pe Harry pentru ca ii spusese mama ei ca atunci cand era insarcinata, a simtit- o prima oara miscand pe muzica lui Harry. Am intrebat-o in gluma dupa concert daca i-a trezit vreo amintire. Mi-a raspuns: „Nu, dar pot sa inteleg de ce ‘m-a miscat’ ” .

Video (stire la NTV):  http://www.reporterntv.ro/stire/harry-tavitian-a-concertat-la-constanta-si-a-primit-titlul-de-cetatean-de-onoare

Concertul a fost inregistrat de carul TV Neptun (multumiri altui fan de jazz cu vechime, Sorin Lucian Ionescu). Va fi transmis in preajma Craciunului. 

Un mozaic spectaculos de ritmuri balcanice şi muzică clasică, un vulcan de savoare emoţională, toate într-un singur artist de excepţie: Harry Tavitian. Maestrul jazz-ului este fiul Dobrogei, iar aseară, Constanţa şi-a întors încă o dată faţa către oamenii de geniu cu care se mândreşte. Harry Tavitian a primit, oficial, titlul de cetăţean de onoare. Armonia notelor este haina pe care de fiecare dată Harry Tavitian o îmbracă pe scenă şi care tot de atâtea ori îi vine ca turnată. După 40 de ani de carieră, timp în care a colindat toate colţurile Europei,  maestrul jazz-ului spune cu tărie că oraşul său natal, Constanţa, i-a rămas la suflet. Recunoaşterea a venit atât din partea publicului, cât şi din partea oficialităţilor locale care i-au oferit titlul de cetăţean de onoare.

Sala Teatrului de Operă şi Balet “Oleg Danovski” a devenit neîncăpătoare pentru iubitorii de jazz. Seara s-a împletit armonios şi cu momente de discurs istoric ale lui Sorin Antohi. Alături de maestrul Tavitian, pe scenă au mai urcat Delia Pavlovici, una dintre cele mai mari pianiste ale României, saxofonistul rus Anatoly Vapirov, invitatul special al serii, şi prietenul său de-o viaţă Corneliu Stroe. Concertul lui Harry Tavitian a fost organizat de fundaţia “Fiii Dobrogei” care vrea să dezvolte o mişcare cu caracter cultural dedicată constănţenilor. Evenimentul a fost completat şi de  lansarea cărţii „Cazinoul din Constanţa” semnată de Doina Păuleanu, dar şi de o expoziţie de grafică realizată de Ion Tiţoiu. (autor al stirii de la TV Neptun: Andreea Filip)

Cronica lui Alex, pe http://www.constantablog.net/

Aseara, la teatrul Oleg Danovski, a avut loc concertul Harry Tavitian, pe langa altele gen lansarea cartii Cazinoul din Constanta despre care voi vorbi intr-un alt articol.

Intrarea a fost gratuita. Spun asta pentru ca am ajuns pe la 18:30 si erau destul de multe locuri libere. Dar la ora 19:00 s-a cam schimbat treaba. De abia mai gaseai un loc un picioare, cu toate ca s-au mai adus scaune. Pe la 20:00 deja erau deschise toate usile din lateral, in dreptul carora lumea statea sa asculte concertul.

Harry Tavitian chiar stie sa cante! Nu a facut-o singur, ci cu prietenii lui, printre care si Corneliu Stroe, o alta personalitate care merita tot respectul. A fost un concert energizant, un concert care te facea sa dai din picioare fara sa iti dai seama. Pianul cu tobele si cu saxofonul fac o combinatie de nedescris. Un lucru de remarcat este faptul ca se vede cata pasiune pune Harry si Stroe in ceea ce fac. Se vede pe fata lor ca le place sa cante si nu o fac pentru bani sau alte astfel de beneficii. Imi pare rau ca nu am avut cu ce sa filmez, dar imi pare bine ca am fost in sala si am ascultat poate unul dintre cele mai misto concerte din viata mea.

Va recomand sa mergeti la un astfel de concert cu prima ocazie, oricat de mult ar costa biletul. Pur si simplu merita. Mai ales ca, de aseara, Harry Tavitian este cetatean de onoare al orasului! http://www.constantablog.net/recenzii/despre-concertul-harry-tavitian-cu-poze-8854.html

Fotografii si aici:  http://www.ziuaconstanta.ro/galerie_foto_ziua/index.php?id=351428

http://www.adevarul.ro/locale/constanta/Constanta-Harry_Tavitian-jazz-Doina_Pauleanu_0_601140252.html

În mrejele jazz-ului. O seară magică de neuitat, cu Harry Tavitian & friends

Harry Tavitian şi invitaţii săi i-au „ademenit” pe constănţeni în mrejele fascinante ale jazz-ului – decorul, o plasă cu ochiuri mari, fantasmagorică sub luminile scenei a sugerat acest lucru, dar şi specificul spaţiului natal -, miercuri seară, de Sfântul Andrei. Jazzman-ul, numit cetăţean de onoare al municipiului Constanţa, titlu care i-a fost înmânat, pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski”, de viceprimarul Decebal Făgădău şi de un alt cetăţean de onoare al Constanţei, graficianul Ion Tiţoiu, le-a dăruit „fiilor Dobrogei” un spectacol special şi de neuitat. Un concert care a respectat tradiţia întâlnirilor jazzistice, consacrate de pianistul armean la malul mării: o sală arhiplină, în care admiratorii au preferat să stea în picioare – astfel încât au blocat intrarea în sala de spectacole – bucuroşi să ia parte la un eveniment irepetabil.

EMOŢIE, CULOARE, MUZICĂ O pianistă de renume, constănţeancă la origini, Delia Pavlovici, un critic de artă reputat, Doina Păuleanu, un grafician consacrat Ion Tiţoiu, un percuţionist fără egal, Corneliu Stroe, unul dintre cei mai mari saxofonişti europeni Anatoly Vapirov, istoricul Sorin Antohi şi fiica, Aida Tavitian, i-au fost alături lui Harry Tavitian. Publicul a fost… pregătit pentru întâlnirea cu jazz-ul, printr-o expoziţie originală, deschisă în foaierul TNOB, purtând semnătura unui nume consacrat al graficii tomitane, maestrul Ion Tiţoiu.

IMNURI ŞI COLINDE Odată cu întunericul, în sală s-a aşternut şi tăcerea, întreruptă doar de respiraţia spectatorilor. Apoi, Harry Tavitian a păşit pe scenă, în aplauzele publicului său drag de la Constanţa. Încă de la primele acorduri ale pianului, magia s-a instaurat, pentru trei ore, în sala teatrului devenită neîncăpătoare. Seara s-a deschis cu o piesă a lui Anton Pann – un model moral pentru Harry -, „La sânul maicii mele”, care mai târziu, pe versurile lui Andrei Mureşan, a devenit imnul naţional „Deşteaptă-te, române!”. Iar pentru că evenimentul a avut loc chiar în noaptea de Sfântul Andrei, în program a fost inclus şi un cântec religios armean din secolul al XIII-lea, iar mai târziu, fragmente din Cantata de Crăciun.

„Primul meu invitat din seara aceasta, cu care sărbătoresc zece ani de la primul şi singurul, sper eu, concert interzis în Constanţa, este Anatoly Vapirov”, a spus Harry Tavitian, care şi-a acompaniat prietenul saxofonist la pian. Unul câte unul, prietenii lui Harry au urcat pe scenă oferindu-le celor prezenţi în sală, dar şi pe scenă, unde au fost aşezate scaune, momente unice din prea-plinul trăirilor lor. Pianista Delia Pavlovici a făcut o incursiune în istoria jazz-ului, pornind de la „regele ragtime”-ului Scott Joplin, trecând prin muzica lui Debussy şi ajungând până la părintele jazz-ului simfonic, George Gershwin. Tot pe scenă şi-a lansat cartea-document criticul de artă Doina Păuleanu, un impresionant volum despre un simbol al Constanţei, „Cazinoul. Boemă, loisir şi patrimoniu european la Marea Neagră”.

IN MEMORIAM JOHNNY RĂDUCANU Un moment deosebit a constat în „duet”-ul închinat regretatului Johnny Răducanu, care, ieri, pe 1 decembrie, ar fi împlinit 80 de ani. Pentru că Johnny s-a dus în ceruri la un jam session cu îngerii, discipolii săi, Harry Tavitian şi percuţionistul Corneliu Stroe, obişnuiţi „locatari” ai garsonierei din Banu Manta, după cum a spus cu nostalgie istoricul şi eseistul Sorin Antohi, i-au dedicat un moment de neuit

În încheiere, toţi invitaţii au fost poftiţi pe scenă, în aplauzele dezlănţuite ale publicului, iar seara a continuat în foaierul TNOB cu o sesiune de autografe. (articol de Mirela Daniela Stinga). http://www.telegrafonline.ro/1322776800/articol/181901/o_seara_magica_de_neuitat_cu_harry_tavitian__friends.html

Bine ai venit acasa, Harry!

Artistul Harry Tavitian a revenit, dupa zece ani, pe scena constanteana

Sala Teatrului National de Opera si Balet „Oleg Danovski” s-a dovedit a fi neincapatoare pentru constantenii care au acceptat invitatia maestrului Harry Tavitian de a fi spectatori ai unui eveniment artistic de exceptie pentru orasul nostru. Chemarea lui Harry a venit cu vreo doua saptamani mai devreme si suna cam asa: „In seara de Sfantul Andrei, dar deosebit pentru publicul constantean (nu ne suparam insa daca avem oaspeti veniti si din alte localitati dobrogene si chiar de mai departe…)”. Iar constantenii iubitori de muzica buna au primit cu mare bucurie darul; mari iubitori ai genurilor muzicale abordate de Tavitian, dar si tineri care rareori l-au ascultand cantand live au venit, miercuri seara ,la teatru, pentru a se delecta cu improvizatiile si „broderiile” ce poarta semnatura inconfundabilului Harry. Seara a fost dedicata Constantei natale a lui Tavitian, pe care o numeste „orasul meu de suflet” si caruia i-a dedicat o mare parte din talentul sau. La Constanta a debutat, acum 40 de ani, aici a pus bazele, in 1978, Clubului de Jazz de la Biblioteca Judeteana si tot aici a demarat seria concertelor numite generic Atelier de Improvizatie. Pana in 2001, orasul l-a venerat pe Harry si i-a primit cu bucurie, de fiecare data, dovada talentului sau imens. In acel an insa s-a produs un incident meschin –spectacolul sau de Craciun a fost anulat pentru simplul motiv ca era sponsorizat de un politician neagreat – care a intrerupt seria concertelor semnate de Tavitian in Constanta. Sufletul lui a ramas insa aproape de noi, iar acum, dupa zece ani, a revenit pentru a ne bucura din nou. Neschimbat, de parca timpul sade pe loc pentru a-l asculta, Harry ne-a demonstrat din nou ca jazzul poate fi digerat de orice individ cu o minima cultura muzicala. I s-au alaturat, pe scena, muzicieni de mare valoare – saxofonistul Anatoly Vapirov, pianista Delia Pavlovici, percutionistul Corneliu Stroe. Unul dintre momentele cele mai gustate de public a fost, cu siguranta, cel dedicat lui Johnny Raducanu, „Mister Jazz”, care pe 1 decembrie ar fi implinit 80 de ani.

Drept multumire ca ne daruieste neconditionat imensul sau talent, noi, constantenii, prin municipalitate, l-am rasplatit pe Harry Tavitian cu titlul de cetatean de onoare al orasului, titlu care i-a fost acordat la inceputul acestui an, intr-una dintre sedintele de Consiliu Local, dar care i-a fost inmanat abia miercuri seara. http://observator.ro/bine-ai-venit-acasa-harry-122072.html

Muzica de jazz a lui Harry Tavitian a răsunat pe scena constănţeană

Celebrul pianist de jazz constănţean Harry Tavitian alături de invitaţii lui au susţinut pe 30 noiembrie a.c., la Teatrul “Oleg Danovski”, un concert de excepţie pentru publicul de la malul mării. Cu această ocazie, Harry Tavitian a primit oficial titlul de cetăţean de onoare. În cadrul aceluiaşi eveniment, criticul de artă, dr. Doina Păuleanu şi-a lansat volumul, intitulat, “Cazinoul din Constanţa. Boemă, loisir şi patrimoniu european de la Marea Neagră”. Momente deosebite a oferit şi istoricul Sorin Antohi, vechi şi avizat fan de jazz.

Sala Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” s-a dovedit a fi neîncăpătoare, în seara de Sfântul Andrei, pentru constănţenii prezenţi la marele concert Harry Tavitian. Jazzul contemporan al lui Harry Tavitian, un amestec de blues, muzică medievală, muzică religioasă tradiţională şi folclor din Balcani a răsunat, în aplauzele constănţenilor, pe scena de la malul mării. Timp de aproape două ore şi jumătate, Harry Tavitian a încântat publicul constănţean cu un repertoriu bogat de piese ce au surprins momente importante din istoria jazzului. Având un stil propriu, inconfundabil, Harry Tavitian a împărtăşit cu cei de acasă bucuria de a cânta alături de prietenii lui, oferind acea „gură de oxigen” de mult aşteptată de publicul iubitor de jazz.

„ În seara aceasta sărbătorim zece ani de la primul şi singurul concert de jazz interzis din Constanţa. În 2001 am reuşit performanţa să mi se interzică la Constanţa concertul de Crăciun al cărui invitat special era Anatoly Vapirov. Îl am din nou ca invitat de onoare pe Anatoly, unul dintre cei mai mari saxofonişti europeni, cu care voi cânta în această seară” a spus în deschiderea concertului, Harry Tavitian. Duetul Harry Tavitian şi Anatoly Vapirov din Varna, nume de primă mărime ale noului jazz est-european, a inovat şi improvizat la pian, fluiere şi percuţie, trezind spiritul de avangardă al anilor 80, în recitalul lor, la scenă deschisă.

La rândul ei pianista, Delia Pavlovici, din Constanţa, prietenă dragă a lui Harry Tavitian, le-a oferit melomanilor o mare surpriză. Ea a avut în programul serii mai multe lucrări clasice cu influenţe de jazz şi ragtime-uri, aflate la originea jazzului. Invitatul special al serii a fost percuţionistul Corneliu Stroe, prietenul său de-o viaţă. Harry Tavitian şi Corneliu Stroe au ridicat jazzul la adevărata lui valoare, acompaniaţi fiind de ropotele de aplauze ale publicului prezent în sală. În programul serii au avut inclus şi un moment „in memoriam” Johnny Răducanu. O voce remarcabilă pe scena constănţeană a fost cea a Aidei Tavitian. Despre frumoasa prietenie dintre maestrul Tavitian şi cel care a fost regele jazzului Johnny Răducanu a vorbit în comentariile sale istoricul Sorin Antohi „ Între cei doi nu era la prima vedere o relaţie strânsă, solidă. Johnny era expansiv, exploziv, cu o doză de fanfaronadă, un extrovertit, un personaj inepuizabil prezent perpetuu peste tot. Harry era pe atunci retras, izolat, exploda la pian, introvertit, o figură singulară, aşa cum l-am cunoscut şi eu”.

Prezenţa lui Harry Tavitian pe scena de la malul mării i-a adus bucuria de a primi, oficial, titlul de cetăţean de onoare al Constanţei, înmânat în prezenţa viceprimarului Decebal Făgădău dar şi a altor oficialităţi ale municipalităţii constănţene. În cadrul aceluiaşi eveniment a avut loc şi lansarea cărţii „Cazinoul din Constanţa” semnată de directorul Muzeului de Artă din Constanţa, dr. Doina Păuleanu, dar şi de o expoziţie de grafică realizată de Ion Tiţoiu. Concertul lui Harry Tavitian a fost organizat de fundaţia “Fiii Dobrogei” care vrea să dezvolte o mişcare cu caracter cultural dedicată constănţenilor. (articol de Ancuța Ciobanu) http://mesagerdeconstanta.ro/muzica-de-jazz-a-lui-harry-tavitian-a-rasunat-pe-scena-constanteana/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: