Miniatura armeana – http://www.armenians.hu/html/news/n001/pic
In calendarul ortodox suntem in vremea Inaintepraznuirii Nasterii Domnului, care a inceput de la Sfantul Ignatie (20 dec). La strana se canta stihirile Inaintepraznuirii: http://www.stavropoleos.ro/files/mp3/craciun_si_boboteaza/mp3_04.mp3
Sa dea Dumnezeu sa avem cat mai multe clipe in care sa fim pregatiti sa se nasca in sufletele noastre dragostea, milostivirea, iertarea si rabdarea Mantuitorului!
Aici puteti asculta si alte cantari de pe unul din CD-urile cele mai valoroase din ultimii ani, pe care il ascultam cu bucurie zilele acestea: http://www.stavropoleos.ro/webpage.php?id=8
Nu o sa mai scriu pe blog pana dupa sarbatori, dupa 7 ianuarie. Linistea sa imparateasca, harul sa dainuiasca. Sa se implineasca proorocirea care spune: «Iata, Fecioara va avea in pantece si va naste Fiu si-L vor chema cu numele de Emanuel, care se talcuieste Cu noi este Dumnezeu» (Mt, 1, 23). Ca sa vina si la noi ingerul Domnului, slava Domnului sa straluceasca imprejur si sa auzim binevestirea lui: «Nu va temeti. Ca iata, va binevestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. Ca-n cetatea lui David vi s-a nascut azi Mantuitor, Care este Hristos, Domnul. Si acesta vă va fi semnul: ca veti gasi un Prunc infasat si culcat in iesle. Si, deodata, laolalta cu ingerul s-a vazut multime de oaste ingereasca laudandu-L pe Dumnezeu si zicand: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire!» (Lc 2, 9-14). (Noul Testament, versiunea Bartolomeu Valeriu Anania 1993).
Dupa ce vom sarbatori Craciunul pe romaneste, pe 25 dec, o sa ne pregatim si de cel armenesc (pe 6 ianuarie). Armenii, care apartin uneia dintre cele 5 Biserici Vechi Orientale, sarbatoresc Nasterea Domnului impreuna cu Botezul Domnului, dupa traditia bisericii primare din primele secole crestine. Pana in secolul 4 toti crestinii sarbatoreau Craciunul pe 6 ianuarie. Urmeaza, pe 7 ianuarie, Craciunul pe stil vechi pentru credinciosii care tin calendarul vechi, iulian (rusi, ucraineni, lipoveni, sarbi, Patriarhia Ierusalimului, Muntele Athos).
Despre cum speram sa petrecem sarbatorile si anul acesta, cu ajutorul lui Dumnezeu, am mai scris aici: https://harrytavitian.wordpress.com/2008/01/05/ajunul-craciunului-armenesc/
Am descoperit de curand o inregistrare rara cu marele pianist Bill Evans, care mi-a placut la nebunie si v-o ofer in dar: http://www.youtube.com/watch?v=yuwNakpb9YY (Bill Evans SINGS ‘Santa Claus is Coming to Town’!)
Mos Tavitian va ureaza sa va bucurati si de jazz, la anu si la multi ani!
decembrie 24, 2010 la 9:04 am |
Draga Hari,
M-a emotionat ce ai scris. Si m-a facut, acum, mai doritoare de bine. Joyeux Noel! Noi sintem in Franta si ninge!
Denisa
decembrie 24, 2010 la 1:25 pm |
Maestre Tavitian,
cu mare bucurie primim darurile scumpe ale Domniei Voastre si va dorim din tot sufletul ca Harul pus de Dumnezeu în numele Vostru sfinţit să nu scadă La Anul şi La Multi Ani!
Crăciun Fericit!
decembrie 24, 2010 la 11:01 pm |
Multumim, Mos Tavitian. O noapte de vis si o viata imbelsugata iti ureaza fam. Radulescu. La multi ani!
decembrie 25, 2010 la 5:23 am |
Frumoasae daruri a lasat Mosul aici pe blog. Ne vom bucura in aceste zile de ele, si le vom darui mai departe, asa, ca dar din dar si celorlati.
Craciun fericit!
decembrie 25, 2010 la 10:35 am |
Un Sfant Craciun si An Nou fericit, dragii mei prieteni.
decembrie 26, 2010 la 9:12 am |
Da, frumoase daruri, cum scriu citiva mai sus. Ramine sa le si meritam, dar eu ma voi stradui! Craciun fericit, maestre!
decembrie 31, 2010 la 11:33 am |
La multi ani, cu multe bucurii!
ianuarie 1, 2011 la 5:02 am |
La Multi Ani cu mai bine pentru 2011 la toata lumea!
Multumesc sincer pentru acest blog!
Sa va fie viata lina!
Cu prietenie,
alexandru B
ianuarie 1, 2011 la 8:48 pm |
Dragule armean si roman, combinatie nu numai de suflet si de muzici! (oriental, ai?!). Te indragesc si te respect inca din anii Sibiului (tu veneai din Brasov, oare cu Puiu Cretu?), dar si din Sakesperele vazut la Constanta (anii 70) si din intalnirile din Bucuresti (sarutmana mignionei tale sotii, cu scuze ca nu-mi mai reamintesc numele!). Zi-i un pupic si lui Cornel Stroe, chiar daca anii v-au (cam) despartit!
In rest este muzica ta, pe care o asteptam mereu si pe la Bucuresti! Paula si Relu
ianuarie 1, 2011 la 9:01 pm |
Manuela, te rog scuza-ma, abia acum te-am „vazut”. Sa nu credeti ca nu voi urmari si pe cei de la Stavropoleos, dar chiar si acum, de Craciun si Anul Nou, tot la batranul Harry mi se „opreste” youtubul!
ianuarie 5, 2011 la 10:38 pm |
Craciun cu bucurie! Cu mult drag Laura
ianuarie 8, 2011 la 9:49 pm |
Maestre, un crestinesc La Multi Ani! Domniei voastre, celor dragi si a propiati si la toti cei ce se apropie cu sufletul de Dumnezeu si de creatiile Lui! Si la toti cel ce citesc aceste rânduri !
As vrea sa „profit” sau mai bine zis sa „profitam” de erudiatia Domniei Voastre si sa va rog sa-mi explicati, eventual printr-un text pus pe blog, despre calendarul ortodox pe „stil nou” si pe „stil vechi” (mai stiu eu câte ceva de la parinti, dar sunt plecati de muuult) cât si de bisericile care se conduc dupa cele doua stiluri (ex. Biserica rusa, Ortodoxia copta, armeniana, etc) caci aici, în Franta este o mare con fuzoe atpt în mass-media cât si la francezul de rând. Sunt întrebat de catre colegi, pe 25 dec. „tu sarbatoresti Craciunul cu noi? ” iar pe 7 ianuaire când se anunta ca crestinii ortodocsi sarbatoresc Craciunul, sunt privit ca o persoana neseriaosa (eu conducându-ma dupa regulie Biserici Ortodoxe Române).
Cred ca în acest domeniu – relatia calendarul iulian si cel gregorian si care sunt bisericile, la ora actuala care se conduc dupa cele doua stiluri – ar fi multe de spus! Cel putin pentru mine.
Cu salutari de la Paris,
Alexandru Bogdan
ianuarie 9, 2011 la 4:52 pm |
Asa cum spuneam mai sus, Biserica Armeana nu face parte dintre bisericile ramase cu calendarul pe stil vechi.
Data la care se sarbatoreste Nasterea Domnului la armeni este 6 ianuarie, odata cu Botezul (dupa traditia veche a bisericii din primele secole crestine).
Bisericile pe care le-am enumerat mai sus nu au adoptat calendarul indreptat si au ramas „pe stil vechi” – sarbatoresc Craciunul pe 7 ianuarie.
Grecii, care sunt tara ortodoxa, sarbatoresc si ei in majoritate pe 25 decembrie.
Mai multe lucruri tehnice puteti gasi aici:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Calendarul_iulian
http://ro.wikipedia.org/wiki/Calendarul_gregorian
Cred ca cel mai important, dincolo de datele diferite care tin de traditii diferite este ca sa-I facem loc lui Hristos in suflet prin dragoste jertfelnica,
sa-L primim in inimile noastre, sa Se nasca. Si nu doar la sarbatori, ci in toate clipele vietii noastre. Doamne ajuta!
ianuarie 10, 2011 la 6:10 am |
Va foarte multumesc!
Aveti dreptate, pentru noi, cei ce-L ascultam Pe Hristos, aceste date n-au nici un fel de importanta, Credinta este importanta!
Am deschis discutia despre datele diferite ale crestinatatii ortodoxe numia penteu a fixa cadrul de întelegere a celor de aici, caci exista tendinta din partea lor da a amesteca si eticheta totul. Câteodata!
Pentru mine unul, cei ce au semn de închinaciune Crucea sunt frati cu mine.
O zi si o saptamâna buna.
alexandru Bogdan