Duel pianistic Ion Baciu jr. – Harry Tavitian, la Ateneu

La probele de sunet, pe scena salii Radioului austriac, Viena 2007  Fotografia e facuta de Emilian Tantana – unul din prietenii nostri „vinovati” de intalnirea de la Viena

Ion Baciu Jr.:  „Harry?  E un bun balcanic”.

Harry Tavitian: „Ion Baciu jr. este un maestru al armoniei, cu un feeling de jazz deosebit”.

Cu „Ţunţu” Baciu  mai cantasem „la patru maini” in jam-sessionuri prin festivaluri, în anii 80, până să plece el din ţară. Ne-am reintalnit la doua piane, de-abia in 2007 la Festivalul de la Viena.

Noi doi avem stiluri pianistice complet diferite – eu pe linia lui Thelonious Monk, Ion Baciu jr. pe linia lui Bill Evans. Cand am pornit acest proiect am avut nevoie de mult curaj. Acum pot spune ca aceasta intalnire a contrastelor a fost deosebit de stimulatoare pentru amandoi. Ne bucurăm să putem prezenta si in Romania aceasta formula inedita.

Aici https://harrytavitian.wordpress.com/2007/09/05/1984/ am postat atunci o fotografie de la jam-sessionul din 1984 de la Sibiu (la chitara bas cu Johnny Raducanu!)  si am povestit cum am pregatit recitalul de la Viena… Acum Ţunţu e pe drum, vine cu masina din Suedia, o sa treaca pe la Iasi sa ia un pian electric, ca sa putem repeta putin, pentru Ateneu.

„Nu puţini sînt aceia care şi-ar dori un dialog jazzistic între Ion Baciu jr. şi Harry pe o scenă ieşeană”. (Florin Cântec, istoric – Revista Dialog – Iaşi, decembrie 1984) Uite cum le randuieste Dumnezeu! visul fanilor români de jazz de acum 25 de ani devine realitate; pe scena Ateneului.

Compozitorul Dumitru Capoianu scria in 1986: Fără să ai în buzunar rezolvate „rebusurile” armoniei clasice, fără să fi dezlegat „cuvintele încrucişate” ale tehnicii variaţionale, fără să fi frecventat cu asiduitate anagramele formelor muzicale, ale construcţiei sonore, ale discursului muzical e greu de crezut că poţi face paşi înainte. Ca dovadă, ascultaţi-i acum pe unii ca Ion Baciu jr şi pe mereu altul şi în acelaşi timp el însuşi întotdeauna Harry Tavitian.

Concertul din 2007 a fost aşteptat cu deosebit interes de publicul de jazz austriac: „Harry Tavitian, un pianist cu totul deosebit, unul din initiatorii Noului Jazz est-european, va cânta cu renumitul pianist Ion Baciu.” (Reinhard Seifert – compozitor, Austria)

Ecouri după concertul de la Viena:

Au urmat alti doi muzicieni de orientari stilistice diferite: avangarda si blues in cazul lui Harry Tavitian, lirism si sensibilitate poetica la Ion Baciu jr. Initiativele melodico-ritmice i-au aparţinut in special primului, iar cele armonice mai curand celui de-al doilea. (Virgil Mihaiu, critic de jazz)

Concertul din aceasta seara a fost unul fantastic. A doua jumatate a concertului a fost foarte, foarte interesanta – un dialog muzical de exceptie intre Harry Tavitian si Ion Baciu jr. Pe Tavitian nu l-am mai auzit niciodata cu un repertoriu atat de american si de aceea prestatia lui a fost extrem de interesanta. Un dialog muzical perfect al celor doi muzicieni diferiti. (Eva Pernes – manager cultural, Austria)

Excelenta ideea de a-i reuni pe acesti muzicieni, deoarece sunt artisti care au demonstrat ca muzica, acest limbaj universal, creeaza legaturi remarcabile. (Harald Albrecht – jurnalist muzical, Austria)

Ion Baciu jr. (n. 1959, Iaşi). E absolvent al conservatorul din Iasi. De la debut, din 1977 pana in 1987 a participat la majoritatea festivalurilor din tara, in formule proprii, apoi in formatia saxofonistului Dan Mandrila.  In 1987 a parasit Romania, luind-o de la capat in Suedia, unde a  a absovit Academia Regala de Muzica din Stockolm şi a devenit un nume cunoscut publicului de jazz suedez cantand alaturi de numeroase nume consacrate ale jazzului din Suedia. A făcut parte din Norrbotten Big Band, formatie cu care a avut ocazia sa cante cu mari muzicieni ai lumii cum sunt Toots Thielemans, Bob Brookmeyer, Palle Danielsson si altii. Cu Palle Danielsson a colaborat ulterior in formatii restranse, avandu-l ca oaspete si in Romania.
Incepand cu 2002 Ion Baciu jr revine tot mai des pe scena romaneasca si reprezentand nu de putine ori jazzul romanesc peste hotare in evenimente promovate de Institutul Cultural Roman. In 2008 fondeaza cvintetul Ion Baciu jr, din care fac parte trei muzicieni suedezi si unul din Austria, cu care a concertat la Paris, Varsovia, Viena, Stockholm, etc.

Un răspuns to “Duel pianistic Ion Baciu jr. – Harry Tavitian, la Ateneu”

  1. roland Says:

    hello.la editura Grinta din Cluj a aparut traducerea lucrarii ISTORIA JAZZULUI SI A MUZICII AFRO AMERICANEde Lucien Malson. Roland Szekely

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: