Concert de Craciun cu Harry Tavitian la Ateneul Roman

Grafica afisului: Tudor Jebeleanu Foto: Iztok Zupan

Sambata 19 decembrie 2009 la ora 19.00 Ateneul Roman.

In prima parte recital la doua piane Ion Baciu Jr. si Harry Tavitian In program: compozitii proprii, blues, teme clasice de jazz.

In a doua parte, duo Harry Tavitian (pian)  si Cserey Csaba (percutie) – suita de colinde “Christmas Cantata”

Biletele se gasesc la casa de bilete a Ateneului Roman, tel: 021 315 68 75.

Concertul incheie proiectul Institutului Cultural Roman din acest an „Teach Me Tonight cu Harry Tavitian”.

Au fost foarte multe lucruri pentru care eu nu am asteptat o revolutie ca sa le fac. Pot sa spun ca sunt „un veteran” al concertelor de Craciun (am organizat la Constanta ani de-a randul asemenea concerte, primul in 1982) si al prelucrarilor dupa colinde (prima am facut-o in 1983). In iernile intunecate dinainte de ‘89 incercam sa aduc putina bucurie in suflete cu concertele de Craciun. A fost o perioada lunga dupa 1990 in care n-am mai facut suite de colinde. Asa cum s-a intamplat si cu bluesul, am spus ca facusem destul inainte de ’89. Dar in ultimii ani, am reinceput sa fac si colinde. Alergand dupa cele pamantesti, cred ca suntem in mare primejdie sa uitam de insasi bucuria marelui praznic al Nasterii Mantuitorului. Sper din toata inima ca in concertul de la Ateneu sa fim intru impreuna praznuire.

Cu Ion Baciu Jr. am cantat pentru prima oara la Viena pe  scena Radiodifuziunii austriece. Noi doi avem stiluri pianistice complet diferite – eu pe linia lui Thelonious Monk, Ion Baciu Jr. pe linia lui Bill Evans. Cand am pornit acest proiect, in anul 2007 am avut nevoie de mult curaj. Acum pot spune ca aceasta intalnire a contrastelor a fost deosebit de stimulatoare pentru amandoi. Ne bucuram sa putem prezenta si in Romania aceasta formula inedita.

In Cantata de Craciun care va fi prezentata in partea a doua a concertului se intalnesc colinde (fie arhaice romanesti – unele din ele din colectia Béla Bartók – fie de traditie bizantina, fie armenesti) cu Negro-Spirituals afro-americane – una din formele muzicale primitive din care jazzul insusi s-a nascut. Voci din alt timp, plin de veselie si frumusete. Cantata a fost imortalizata la sfarsitul anului trecut pe CD-ul “Birth”.

Cserey Csaba imi este un partener foarte drag. In ultimii sapte ani am cantat impreuna in numeroase concerte, in Romania, Ungaria, Belgia si Germania.

Dupa concertul de la Ateneu vor urma alte doua concerte de Craciun cu  Cserey Csaba la CoverClub Fagaras (20 dec) si Targu Mures (Club Jazz&Blues, 21 dec). Pentru mine concertele de la Fagaras si Targu Mures sunt la fel de importante ca acela de la Ateneu. Fiecare e special, in felul sau. In privinta Fagarasului, asa cum am mai spus, ma simt foarte bine la concertele din orasele mici fiindca legaturile intre oameni sunt mult mai profunde si publicul foarte cald. La Jazz & Blues Targu Mures am mai fost si acum un an. Spectatorii in majoritate tineri au avut o participare deosebita. Pentru mine e si o coincidenta extraordinara: acum 20 de ani Revolutia m-a prins in turneu prin tara. Pe 21 decembrie urma sa avem concert la Filarmonica din Targu Mures. In timp ce amplasam instrumentele au inceput sa vina coloanele de manifestanti si sa se traga. Asa s-a terminat turneul nostru din decembrie 1989, cu un nou inceput pentru Romania. Dupa 20 de ani va fi iarasi un turneu de Craciun care se va incheia la Targu Mures. Sper ca nu tot cu o revolutie!

http://www.youtube.com/watch?v=7jhFdIe5rcI – Colinde cu Tavitian & Csaba

2 răspunsuri to “Concert de Craciun cu Harry Tavitian la Ateneul Roman”

  1. snake Says:

    harry, te rog sa-mi spui cum ne intalnim sa-ti dau dvd-ul de la ICR?

    respect,

  2. dor de duca - Evenimente - Teach Me Tonight - Jazz si colinde la Ateneul Roman Says:

    […] Seria concertelor de Craciun a inceput la Constanta in 1982 construind o traditie care face deja parte din bucuriile aduse (fanilor) de Craciun.Un eveniment pe care vi-l recomandam cu caldura.Sambata, 19 decembrie la Ateneul Roman incepand de la 19:00, ultimul concert din seria Teach me Tonight – mai multe detalii pe site-ul ICRConcertul va avea 2 parti: In prima parte recital la doua piane Ion Baciu Jr. si Harry Tavitian In program: compozitii proprii, blues, teme clasice de jazz. In a doua parte, duo Harry Tavitian (pian) si Cserey Csaba (percutie) – suita de colinde “Christmas Cantata”Alaturi de concertul de la Ateneu vor mai avea loc 2 concerte in tara (cu Cserey Csaba):› Duminica, 20 decembrie la Fagaras (Cover Club) › Marti, 21 decembrie la Targu Mures (Club Jazz & Blues).Mai multe detalii despre concerte pe blog-ul lui Harry Tavitian. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: