Acum fix 30 de ani

Gheorghe Petcu, eu si George Manescu, acum fix 30 de ani

Dupa debutul meu cu un recital de blues la Festivalul de jazz de la Sibiu din 1974, am pus bazele grupului Creativ la Constanta in 1978, impreuna cu violonistul George Manescu. Asa cum spuneam ieri, acum exact 30 de ani – pe 19 martie 1979 – am sustinut primul concert. In 1980 Creativul avea sa castige premiul I pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu, devenind promotorul jazzului de avangarda in Romania. Muzica mea a avut inca de la inceputuri un puternic caracter etnic. Aparent in totala contradictie cu jazzul de avangarda pe care l-am promovat, am continuat sa cant si blues arhaic.

Grupul Creativ a functionat ca o structura deschisa, de-alungul anilor colaborand cu jazzmani romani si straini (contrabasistii Catalin Frusinescu, Ovidiu Badila, Catalin Rotaru si Reinhard Hammersmidt, saxofonistii Alexandru Ianos, Mihai Iordache, Martin Verborg, Jurg Solothurnmann, clarinetistul Hans Kumpf, cornistul Cristian Codreanu etc).

Corneliu Stroe a fost cooptat in Creativ in 1981. Tandemul Tavitian – Stroe avea sa fie nucleul Creativului intre anii 1985 – 2002.

In 1985 si 1986 Creativul a scos doua LP-uri la casa londoneza Leo Records. Fanii de jazz din Romania au primit vestea cu entuziasm, ca un semn al spargerii universului concentrationar al dictaturii Ceausescu. In Romania, primul LP al grupului („Creatiunea”, in formula Tavitian – Stroe) va aparea de-abia in 1991…

Harry Tavitian: Planurile mi le face Dumnezeu. Eu doar cant

Iulian Ignat: Ce a facut ca dintre toate formulele Creativului acest duo cu Stroe sa reziste atatia ani?

Harry Tavitian: Fiecare formula a Creativului a avut o identitate a ei, data de personalitatea fiecarui muzician cu care am colaborat. Totdeauna am cautat oameni deschisi, inventivi, „creativi”, lucru care a dat si a pastrat autenticitatea grupului de-a lungul anilor. Dintre toti, Stroe a fost cel mai longeviv si, de aceea, cel mai vizibil. Evolutia grupului, in cei aproape 25 de ani de existenta a fost precum a oricarui om, de la nastere si pana la moarte, trecand prin copilarie, adolescenta, maturitate si batranete.

I.I.: Ce asteptari aveti de la aceasta serie de concerte de la ICR?

HT: In ultimii 10 ani, din motive independente de mine, am avut foarte putine concerte in Bucuresti. Am fost foarte trist ca fanii mei de aici trebuiau sa faca tot felul de sacrificii pentru a ma asculta. Astept cu nerabdare sa ma reintalnesc cu publicul de jazz bucurestean, de data asta intr-un cadru deosebit, si sper sa castig noi iubitori pentru aceasta arta care nu cere decat un suflet deschis si liber.

I.I.: Alte planuri pentru aceasta primavara?

H.T.: Indiferent de anotimp, planurile mi le face Dumnezeu. Eu doar cant.

Fragment din articolul lui Iulian Ignat din Formula AS (13 – 20martie 2009)

Reclame

Un răspuns to “Acum fix 30 de ani”

  1. Harry Tavitian Says:

    Articolul integral din Formula AS la http://www.formula-as.ro/2009/860/eveniment-17/trei-concerte-de-martie-10886

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: