AXIS MUNDI – Paradisul regasit

Putine bucurii mai are acum omul modern, intr-o lume desacralizata in care suntem tot mai departe de Dumnezeu. Viata nu mai este organizata in jurul unui centru, al unui model exemplar de origine divina. Satul inseamna pentru noi acel paradis pierdut si, odata cu el, bogatia si profunzimea traditiilor si nobletea sufletului simplu al taranului. Mircea Eliade, caruia Harry Tavitian ii dedica in 1984 piesa reluata pe acest disc, spunea: „Intorcandu-ma dupa o experienta de trei ani in India, am inteles importanta nu numai de a fi fost nascut si educat in spatiul carpato-danubian, in Romania, dar am inteles si importanta traditiilor noastre populare, a culturii rurale si a folclorului, care la noi, fata de Occident era inca destul de viu”. Pornind de la folclorul romanesc ca sursa de inspiratie, etno-jazzul Orient Express-ului sfarseste prin a deveni un mijloc de supravietuire a folclorului insusi in mediul urban. Nepreluand citate folclorice ca atare, grupul creeaza o muzica proprie, in spirit popular romanesc. Muzica formatiei recreaza spatiul spiritual romanesc cu respect fata de traditia autentica, prin mijloace de expresie caracteristice jazzului. Nascut tot ca o forma de folclor, jazzul pastreaza de la acesta creatia spontana ca mijloc principal de expresie. Cele mai multe din temele si ritmurile folosite provin din zona de sud-sudest a Romaniei, unde influentele balcanice sunt foarte puternice. Alaturi de acestea, apar teme si ritmuri transilvanene, din Maramures, Oas etc. Aceasta pentru ca spatiul spiritual romanesc este unul de sinteza intre Orient si Occident. „Asa cum trenul Orient Express lega Parisul de Istanbul, trecand prin marile centre culturale ale Europei, asa si muzica grupului Orient Express alatura gandirea occidentala si miresmele Orientului” (Harry Tavitian). Etno-jazzul, muzica post-moderna, este el insusi un mijloc de comunicare intre diverse culturi.
Bucuria pe care o naste muzica Orient Express-ului se datoreste credintei si dragostei cu care este facuta. Sfarsitul suitei vrea sa fie trezirea din haosul vietii moderne si invitatia de a cauta ceea ce pentru omul religios era Axis Mundi: stalp ce sustinea lumea si care lega Infernul, centrul pamantului si poarta Cerului, arbore cosmic cu putere de regenerare. Axis Mundi – Crucea jertfei Mantuitorului, pom al vietii, scara pe care sufletul omului urca la Dumnezeu. Axis Mundi – bucurie a Invierii.
Artemie Calus – Constanta, 1999, la Praznicul Inaltarii Sfintei Cruci (Textul de pe coperta CD-ului Axis Mundi)

Puteti asculta aici ultima piesa de pe Axis Mundi : La portile Levantului http://www.trilulilu.ro/chakaal/4a2c06b850825e

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: