Hristos a inviat!

Miniatura armeneasca (Evangheliar sec. 14-15); pictor anonim din Syunik

Sfintele Sarbatori de Pasti le-am petrecut cu bucurie, acasa, la Constanta. Biserica Armeana din Romania sarbatoreste Invierea Mantuitorului la aceeasi data cu Bisericile de rit bizantin, asa ca am facut o impreuna-praznuire. In Saptamana Patimilor, am mers la Deniile de luni, marti si miercuri la bisericuta din satul Poiana. Apoi, in Denia din Joia Mare am fost intai la Biserica Greaca si apoi la Biserica Armeana (unde, dupa ce citeste fiecare Evanghelie din cele 12, preotul armean stinge cate o lumanare de pe altar; la sfarsit, biserica ramane in intuneric si preotul canta din altar una dintre cele mai tulburatoare monodii ale muzicii religioase armene – Ur es Mayr Im? / Unde esti Maica Mea? Noaptea, dupa ora 11 am fost la Biserica Sfantul Mina, unde in fiecare an se face priveghere la Crucea Mantuitorului. In Vinerea Mare, dupa ce am cantat Prohodul la Biserica Armeana, am fost si la Denia Prohodului, la Biserica Sfantul Nicolae Vechi. La fel, la Slujba Invierii am fost intai la Biserica Armeana, unde Liturghia incepe mai devreme, seara si apoi la Biserica Sfantul Nicolae Vechi. (Un gand de mare admiratie si dragoste pentru Parintele Marius Mosteanu, de la Sfantul Nicolae Vechi, de care nu am pomenit pana acum pe blog). Ce pacat ca mai toata lumea vine doar «sa ia lumina» si se grabeste apoi spre casa, fara sa zaboveasca la Liturghia din Noaptea de Inviere!
In Saptamana Luminata am fost iarasi la slujbe. Sambata am avut parte de un dar deosebit: am participat la resfintirea Bisericii Armene din Galati, o minunatie construita acum 150 de ani.
Saptamana Luminata a trecut, dar, ca sa nu ne grabim sa ne intoarcem doar spre cele pamantesti, Praznicul Invierii tine 40 de zile, pana la Inaltare.
Asadar, sa nu uitam: Hristos a Inviat!

Imnul pe care il puteti asculta pe linkul alaturat reprezinta momentul din Sfanta Liturghie cand preotul inalta Sfintele Taine si binecuvinteaza cu ele pe credinciosi. Multe dintre manastirile armenesti si stelele crucifere pe care le veti vedea au o vechime de peste 1000 de ani.

http://www.youtube.com/watch?v=93q4Wq2KRTc

Reclame

Un răspuns to “Hristos a inviat!”

  1. georgeradio Says:

    Multumesc, Harry.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: