Sfintele Sarbatori

Cserey Csaba in concertul de colinde de la Clubul Blue Train din Brasov. Foto Genu Ariseanu

In traditia populara romaneasca, urmeaza doua mari sarbatori care incheie ciclul sarbatorilor de iarna: Boboteaza si Sfantul Ioan. Azi e ajunul Bobotezei.
Cele 12 zile zile, intre Craciun si Boboteaza, insemnau renovarea simbolica a lumii, a timpului calendaristic, un nou inceput. Sirul sarbatorilor incepe si se sfarseste cu doua mari sarbatori – Nasterea si Botezul Domnului, care au inainte ajunuri. Momentul culminant era cel al „taierii timpului”, la miezul noptii dintre anul vechi si anul nou (am transcris dintr-o carte a etmologului Ion Ghinoiu care m-a inspirat acum 20 de ani, in perioada in care am facut primele suite de colinde : „Varstele timpului”, editura Meridiane 1988).
Pentru noi, cei care traim la oras, intr-o lume desacralizata, a ramas doar nostalgia sarbatorilor populare. Gesturi pe care Eliade le-ar fi catalogat la capitolul „sacru, camuflat in profan”: mesele cat mai bogate, darurile, urarile (oare Eliade ar fi inclus si suitele mele de colinde la acest capitol?).
Sper insa ca am reusit sa recreez „pre limba mea”, putin din acel timp. Cei care au fost la concerte pot spune daca am reusit sa primenim ceva in suflete, sa ajutam impreuna ca „timpul cel bun” sa renasca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: