De ce nu mai organizez concerte la Constanta

In fotografie: Anatoly Vapirov. Info despre Anatoly in sectiunea „Anatoly Vapirov” a paginii http://www.vsjf.com/frameset-1024x768_E.htm

Spuneam ca ma gandesc cu nostalgie la anii dinainte de ’89. Unul din lucrurile frumoase care s-au petrecut atunci au fost concertele pe care le organizam la Constanta.

Ma pregatesc zilele acestea pentru 2 concerte cu Anatoly Vapirov, la Bruxelles si la Varna. Pregatesc si un nou CD, in duo cu Anatoly. Inregistrarea muzicii CD-lui este de la un concert al nostru la Varna, in decembrie 2001.

Ultimul concert pe care l-am organizat in Constanta, si care era programat sa aiba loc a doua zi dupa concertul de la Varna care va apare pe disc, s-a lasat cu… cantec. In noiembrie 2001 ma intalnisem cu Anatoly la Festivalul de jazz dedicat Balcanilor, de la Castelul Elmau din Alpii Germaniei. http://www.schloss-elmau.de/elmau_menue/index/index_hotel.html

Ne-am gandit ca trecusera 10 ani de la primul nostru concert. Si ne-a venit ideea sa sarbatorim in ajun de Craciun, cu doua concerte, unul la Varna si altul la Constanta. Primul concert de Craciun in Constanta l-am organizat in 1982. In anii de pana in ‘89 creasem deja o traditie a acestor concerte. Am avut de la inceput « ispite » cu cele doua concerte pe care le planuisem. S-a pus viscolul si spre Varna circulatia a fost inchisa. Anatoly, care e angajat al Primariei din Varna ca organizator al Festivalului de jazz de acolo, a obtinut de la Directia de Cultura o masina care m-a luat de la granita, de la Vama Veche. Am tinut concertul la Varna si a doua zi am venit (cu aceeasi masina) amandoi la Constanta. N-am intrat bine in tara, ca m-am trezit cu un telefon ca presedintele Consiliului Judetean, Stelian Dutu, ne suspendase concertul care urma sa aiba loc la Muzeul de Arta. A urmat un adevarat cosmar, demn de o nuvela de Kafka sau de romanele lui Orwell. Am picat la mijloc intr-o reglare de conturi politice. A fost un abuz grav, calificat de presa drept un adevarat atentat la cultura. http://www.ziua.ro/index.php?data=2001-12-22
http://www.adevarulonline.ro/2001-12-22/Cultura/jazz-cu-scandal-la-constanta-…

Asa ceva nu mi s-a intamplat niciodata inainte de ’90. In 1987, la trei saptamani de la revolta de la Brasov, la festivalul de jazz de acolo, am facut o suita de colinde care incepea cu « Sculati sculati boieri mari, sculati voi romani plugari »… Sau pe 10 mai 1988 l-am avut invitat pe Mircea Dinescu la « Atelierele de improvizatie » – concertele pe care le organizam pe atunci la Constanta; Mircea a recitat poezii din volumul « Moartea citeste ziarul », care-i fusese interzis de cenzura. Si atunci erau probleme cu aprobarea concertelor de catre cei de la Partid, dar nimeni nu a mers asa de departe, incat sa interzica vreun concert al meu.

Pentru publicul constantean si de rusinea lui Anatoly, am mers la Consiliul Judetean ca sa vorbesc cu Stelian Dutu cu care nu ma cunosteam si care, bineinteles, nu fusese vreodata la un concert de-al meu. S-a incuiat in birou, asa cum a facut si prefectul. Presedinta Directiei de Cultura – cantareata de opera Florenta Marinescu, presedintele Comisiei de Cultura a Consiliului Judetean s-au purtat lamentabil. Am tinut totusi concertul la Clubul Phoenix, dar n-a mai fost Concertul de Craciun.

Atunci m-am « trezit » ca eu de fapt traiam in alt timp, dupa alte valori. Cu regret pentru publicul constantean pe care il iubesc, de atunci nu am mai organizat concerte la Constanta. Am cantat doar cand am fost solicitat.

Ce sa fac? Sunt « nostalgic » !

4 răspunsuri to “De ce nu mai organizez concerte la Constanta”

 1. Jazzo Says:

  pai de-aia Constanta e zero la toate capitolele, mai putin la mizerie pe dinauntru si pe dinafara, pentru ca mazare, dutu si celelalte maimute politice ne calca pe gatul de mamaliga fara sa observe macar.

 2. Mira Says:

  Hiu! Bine ca totusi acceptati solicitarile. Titlul ma speriase. Si totusi, poate va razganditi si de ce sa nu mai organizati concerte si la Constanta ! ? In fond, noi nu avem nici o vina…

 3. Harry Tavitian Says:

  Organizarea unui concert inseamna interes din partea institutiilor culturale ale Constantei, un parteneriat cu acestea, un buget si asa mai departe. Nu mai ajunge pasiunea pentru jazz a mea si a publicului.Iar institutiile sunt „cele care este”…

 4. cantareata Says:

  Domnule!
  Se pare ca aiurezi! Nu imi amintesc sa fi organizat eu sau Ministerul culturii vreun concert cu dvs. Consiliul judetean Constanta este patronul tuturor muzeelor din Constanta, care dispune cum considera de spatiile aferente, deci si de cel solicitat de dvs. Nu am cunostinta de nici un concert, nu am fost invitata si nu va permit sa va adresati in termeni necivilizati despre mine. Pentru dvs. si pentru public eu sunt „soprana’ cu o cariera nationala si internationala, ce nu poate fi disputata de dvs. sau terti. Motivele care i-au determinat pe marii politici sa va suspende spectacolul, nu le cunosc, dar sigur au cauze politice, de care refuz categoric sa fiu legata.
  Pe viitor, va rog sa va masurati formulele de adresare si sa lasati tafnele de vedeta pentru scena, unde aveti nevoie de ele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: