
Fotografia este facuta de Vali Hara, la Clubul CFR din Cluj, in 1985
Recunosc. Ma gandesc de multe ori cu nostalgie la anii dinainte de ’89. Cultura in general si jazzul, nu in ultimul rand, au insemnat modul nostru de rezistenta la nebunia comunista. Si nu o rezistenta tacuta si nici o rezistenta de unul singur. Momente precum cele de la concertele de la Cluj, din anii aceia, in care la Casa Studentilor era public inclusiv pe culoare si in fata salii ramaneau 2-300 de oameni afara, dezamagiti ca nu putusera intra; momente de concert in care public si artisti deopotriva, eram un stigat de libertate. Si toata lumea stia asta. Ieseam din timp, uniti de timpurile pe care le traiam. Delirul din timpul concertelor si energia pe care mi-o dadea sala. Amintirea prietenilor dragi din Cluj. Ceva, credeam eu, unic si irepetabil in timpurile noastre imprastiate, amestecate si confuze.
In ultimii ani am avut putine concerte la Cluj si acelea, in cluburi. Dar saptamana trecuta unul din concerte a fost la Casa de Cultura a Studentilor. M-am intors cu multa bucurie in suflet, de la Cluj. Nu credeam ca miracolul din concertele de dinainte de 89 s-ar mai putea intampla. Ei, uite ca s-a-ntamplat. Eu asa am simtit. Ca s-a-ntamplat.
Am cautat apoi sa vad daca apare vreo cronica a concertului. In ziare, nici o nadejde…
Dar uite ca am dat de cele de mai jos. Eram sigur ca autorul a fost inainte de 89 la concerte. M-am inselat. Si, slava Domnului, m-am inselat si gandind ca in timpurile de acum, miracolul jazzului nu mai rodeste.
Harry’s my name, jazz is my game
October 16th, 2007 | by Victor Stutz pe Mykind
Duetul Tavitian (pian, voce, fluiere) & Cserey Csaba (percutie) a venit la Cluj pentru succes. Au venit sa faca show. Harry a fost spectaculos, accesibil, ludic si virtuoz. M-am enervat cand am auzit din public: “Tavitian, Keith Jarett al Constantei” din gura unui neofit snob, insa mi-am revenit imediat cand mi-am auzit un prieten urland: “Asta-i Dracu’!”, atunci cand Harry a inceput sa cante la voce.
Desi spectacolul nu a fost impartit in doua de o pauza, eu voi face o impartire stilistica.
Tavitian a introdus in creuzet cea mai solida cultura jazzistica, muzica medievala, sonoritati arabe, rock&roll, fusion, cantece populare romanesti vechi si a extras printr-o improvizatie desavarsita o muzica foarte complexa, grandioasa.
As spune ca in primul rand la Tavitian te impresioneaza spiritualitatea.
In a doua parte, in timpul unei piese ce mi-a amintit de anii 70 (fusion, hippie, psihedelic), Harry a cantat cu cea mai tare voce pe care am auzit-o vreodata la vreun roman, o voce extrem de barbateasca, rational-violenta; concomitent, tinand tempoul si creand artificii cu mana stanga, a dat cu dreapta o marturie de virtuozitate pianistica.
Penultima a fost un gospel plin de feeling. Blues is your game too, Harry! Ti-o zic!
A terminat fulminant cu When the saints go marching in interpretata in toate stilurile muzicale posibile. Asa se joaca baietii mari. Tan-go!
S-au tinut, la presiunea publicului, doua bis-uri.
octombrie 20, 2007 la 2:55 pm |
bravos, felicitari! frumos si comentariul, mai putin partea cu Jarrett si cu..Doamne iarta-ma! 🙂
octombrie 27, 2007 la 1:53 am |
E OK comentariul, desi in sala ma asteptam la alta atmosfera.Harry este si va ramane mare desi tineretul se cam leapada de jazz.Si concertele in cluburi au rolul lor mai intim si mai discret unde poti interactiona si la un pahar de vorba cu „SACRII”.MUZICA CULTURA si RESPECTtttttttttt……