Summer Jazz Tour, la final (I)

Miercurea Ciuc, Cetatea Miko, 27 iulie 2007
Foto Balázs Katalin & Attila Beczasy

Un armean si un ungur au facut senzatie la ProEtnica

Spectacolul de incheiere al celei de-a sasea seri (22 august) a Festivalului ProEtnica a adus pe scena din Piata Cetatii o combinatie artistica senzationala, fiind de altfel o surpriza pentru public. Geniul “(j)a(zz)rtistic” al lui Harry Tavitian s-a imbinat armonios cu talentul innascut al lui Cserei Csaba, un excelent percutionist din Satu Mare, nascut la Gheorghieni (Harghita), dand nastere unui spectacol efectiv senzational… (Stiu ca “senzational” este deja un cuvant demonetizat din cauza folosirii exesive de catre un anume post de televiziune, dar n-am gasit altul pentru a descrie concertul si atmosfera de miercuri seara.) Publicul care a asistat la concert n-a avut deloc astampar. Nici n-avea cum. Prelucrarile din folclorul armean, roman, maghiar, german sau american transpuse intr-o maniera inedita, cel putin pentru mine, in acorduri de jazz, nu te lasau sa stai doar si sa privesti. Picioarele spectatorilor zvacneau fara voie in ritmurile muzicii si iti era greu sa te stapanesti sa nu dansezi. Muzica celor doi au creat dependenta publicului, astfel ca cei doi au trebuit sa revina in scena de trei ori la cererea insistenta a spectatorilor.

Cand in sfarsit celor doi li s-au permis sa paraseasca scena, si dupa ce Harry Tavitian a scapat cumva de multimea care voia CD-uri si autografe, jazzman-ul mi-a raspuns repede la cateva intrebari:
Rep.: Sunteti pentru a doua oara la ProEtnica si pentru a nu stiu cata oara la Sighisoara. Cand va mutati aici cu totul?
Harry Tavitian: Cu sufletul m-am mutat deja aici cu totul. Asa ca mai mult de atata cred ca nu e nevoie.
Rep.: De cat timp cantati cu Csaba?
H.T.: De vreo cinci-sase ani.
Rep.: Si cum v-ati gasit?
H.T.: Ne-am gasit pe drumurile muzicii si ale sufletului. intalnirile de obicei le aranjeaza Dumnezeu. De muzica si de restul ne-am ocupat noi.
Rep.: Am vazut ca de-a lungul timpului ati colaborat si colaborati cu numerosi artisti consacrati.
H.T.: Da, am colaborat cu multi muzicieni, nu numai din sfera jazz-ului. Dar asta este si farmecul jazz-ului in principiu. Si v-o spune asta cineva care a facut 20 de ani de pian clasic. Cu multi ani in urma am renuntat la pianul clasic pentru jazz. Tocmai din cauza ca tot timpul iti ofera o surpriza, ceva nou, si esti mult mai departe de rutina, de obisnuinta, de a prinde un usor strat de rugina decat in alte muzici. Jazz-ul te tine mult mai proaspat.
Rep.: In cate feluri puteti canta “When the Saints Go Marchin’ In!”?
H.T.: Depinde de cat de vasta este propria cultura muzicala. Cred ca se poate canta intr-un infinit de feluri…

Daca spectacolul oferit in prima zi a festivalului ProEtnica de catre ansamblul ce a reprezentat comunitatea armeneasca din Romania n-a fost din cale afara de generos, in schimb armeanul Harry Tavitian completat de ungurul Cserei Csaba au injectat o supra-doza de buna dispozitie publicului strans miercuri seara in Piata Cetatii. O supra-doza cu efecte benefice!

Adrian Dita, Jurnalul Sighisorean // 29.08.2007

http://www.sighisoara.com/jsr/article.php?ArNr=506&id=3883

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: